Dug preduzeća u RS premašio 11 milijardi KM

Bez autora
May 31 2010

Učešće nekvalitetnih kredita, klasificiranih u više kategorija rizika, u ukupnom kreditnom portofoliju u RS krajem prošle godine poraslo je sa 3,5, koliko je iznosilo 2008., na 7,8 posto, dok je u sektoru privrede povećano sa četiri na 9,6 posto. Iznosi nekvalitetnih kredita još nisu zabrinjavajući, ali dodatnu pažnju i oprez zahtijeva trend rasta u prošloj godini i očekivanje da se ovakva situacija nastavi i do kraja ove godine. Procjenjuje se da preduzeća u RS, prema različitim osnovama, duguju nešto više od 11 milijardi maraka te da je lani iznos ukupnih zaduženja privrednih subjekata porastao za 1,2 milijarde KM. S obzirom na to da su mnoga preduzeća suočena s lošim poslovanjem i finansijskim gubicima izazvanim teškom ekonomskom situacijom, mnoge banke u RS odlučile su se na proaktivan pristup te su i prije odluke Agencije za bankarstvo RS o reprogramu same počele kontaktirati klijente i nuditi im mogućnosti za lakši povrat kredita.

Dug preduzeća u RS premašio 11 milijardi KMUčešće nekvalitetnih kredita, klasificiranih u više kategorija rizika, u ukupnom kreditnom portofoliju u RS krajem prošle godine poraslo je sa 3,5, koliko je iznosilo 2008., na 7,8 posto, dok je u sektoru privrede povećano sa četiri na 9,6 posto.

Loše poslovanje

- Iznosi nekvalitetnih kredita još nisu zabrinjavajući, ali dodatnu pažnju i oprez zahtijeva trend rasta u prošloj godini i očekivanje da se ovakva situacija nastavi i do kraja ove godine- ocijenili su u Agenciji za bankarstvo RS.

Procjenjuje se da preduzeća u RS, prema različitim osnovama, duguju nešto više od 11 milijardi maraka te da je lani iznos ukupnih zaduženja privrednih subjekata porastao za 1,2 milijarde KM. S obzirom na to da su mnoga preduzeća suočena s lošim poslovanjem i finansijskim gubicima izazvanim teškom ekonomskom situacijom, mnoge banke u RS odlučile su se na proaktivan pristup te su i prije odluke Agencije za bankarstvo RS o reprogramu same počele kontaktirati klijente i nuditi im mogućnosti za lakši povrat kredita.

- Rukovodili smo se iskustvom da se oni koji imaju finansijskih problema teško odlučuju obratiti za pomoć bankama, pa smo se opredijelili da kroz direktne kontakte s klijentima predočimo olakšice koje smo im u mogućnosti obezbijediti.

Reprogramom postojećih kredita klijentima omogućavamo produženje otplate, čime se umanjuje iznos mjesečnog anuiteta, uz zadržavanje iste kamate i bez plaćanja ikakvih naknada za ovu uslugu - objasnio je direktor Balkan Investment banke u Banjoj Luci Edvinas Navickas.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik